Tagtik

's Werelds meest gevreesde maffialeider eindelijk opgepakt

In Guatemala is de leider van de beruchte Mara Salvatrucha bende, beter gekend als de MS-13 gang, gearresteerd. Ángel Gabriel Reyes Marroquín, alias 'Blanco', werd gearresteerd in Chimaltenango, zo'n vijftig kilometer van de hoofdstad Guatemala City.

De bende werd in de jaren ’80 in Los Angeles opgericht door immigranten die de lange, wrede burgeroorlog in El Salvador ontvlucht waren. Later sloten immigranten uit Honduras, Guatemala en Mexico zich aan. De wortels van de bende liggen in Centraal-Amerika, maar ze zijn ook internationaal actief. Vanuit de wijken in Los Angeles wist MS-13 zich over de rest van de VS te verspreiden. De bende is in zeker 46 Amerikaanse staten actief met een ledenaantal tussen 6.000 en 10.000. In Centraal Amerika zouden nog eens 60.000 bendeleden actief zijn. MS-13 haalt een groot deel van zijn inkomsten uit de drugshandel.

Volgens de federale politiedienst FBI opereren de bendeleden volgens het principe: 'verkracht, moord en controleer.' Ze staan bekend om hun gruwelijke moordpartijen, zoals de moord op twee middelbare studentes die in New York werden aangevallen met een machete en een honkbalknuppel. In augustus namen ze ook nog een ziekenhuis onder vuur. Hierbij kwamen zeven mensen om.

Reyes werd in 2014 al eens opgesloten in een zwaar beveiligde gevangenis, maar wist echter te ontsnappen tijdens een medische afspraak met de hulp van zijn aanhangers. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor minstens 287 moorden.

In 2012 bestempelde de Amerikaanse overheid de bende als een transnationale criminele organisatie. MS-13 was daarmee de eerste bende die het label kreeg opgeplakt, waarmee de bende op gelijke voet staat met de veel grotere drugskartels als Zetas in Mexico, de Yakuza in Japan en de Italiaanse Camorra.

(Skwadra by Tagtik/Source: AD/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren