Tagtik

Schauvliege koopt bossen van OCMW

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw gaat enkele belangrijke bossen overkopen van het OCMW van Brussel.

Het gaat meer bepaald over de Laarbeekvallei te Dilbeek, de Zennebeemden te Beersel en een stuk aan het Hallerbos. Door de aankoop van deze gebieden wil minister Schauvliege (CD&V) een belangrijke stap zetten om het behoud van groen in de Vlaamse rand rond Brussel te verzekeren.

De regering wil daar tegen 2019 duizend hectare bijkomend toegankelijk groen realiseren. "Met deze aankoop van ongeveer 100 hectare zitten we over de kaap van de 700", zegt Schauvliege in De Morgen.

Het is de bedoeling om de aangekochte bossen met elkaar te verbinden via groene corridors zoals houtkanten en bomenrijen. Zo wordt een netwerk gecreëerd waarin dieren zich makkelijker en veilig kunnen verplaatsen. BOS+, de Vlaamse organisatie die zich inzet voor bosbehoud, reageert positief op het nieuws. "Als je de taalgrens vanuit de lucht bekijkt, dan zie je veel stipjes van kleine bossen en natuurgebieden. Zij hebben stuk voor stuk een rijkdom aan biodiversiteit. De uitdaging bestaat erin om hen aan elkaar te linken."

De uitbreiding van het Hallerbos moet onder meer de boommarter terughalen naar de streek, waaruit het sinds jaren verdween.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren