Tagtik

Singles kopen steeds vaker huizen

Steeds meer singles kopen een huis. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal planbureau. Dit valt te verklaren met het feit dat één op de drie huishoudens in ons land uit één persoon bestaat. Dit cijfer weerspiegelt zich in het aandeel kredietaanvragen met één ontlener.

Ook zijn er steeds meer mensen die wel een partner hebben, maar toch beslissen om alleen een lening aan te gaan. Vaak gaat het dan om nieuw-samengestelde gezinnen waarbij beide partners er toch voor kiezen om elk hun eigen woning te hebben.

Het ontleende bedrag ligt logischerwijs gemiddeld wel wat lager dan bij leningen die door koppels worden aangegaan. Gemiddeld leent een single zo'n 127.500 euro. Bij koppels ligt het gemiddelde op 175.000 euro. Bij zowel alleen-leners als koppels is de gemiddelde looptijd van terugbetaling ongeveer 19 jaar.

Mensen die alleen een lening aangaan hebben doorgaans wel een grotere eigen inbreng. Bij leningen op één naam wordt gemiddeld 72% van het aankoopbedrag ontleend, terwijl dit bij koppels zo'n 78% is.

Opvallend is dat er over alle leeftijdscategorieën heen meer alleen geleend wordt. Ongeveer 37% van de alleen-leners is jonger dan 35 jaar, 44% is tussen 35 en 50 jaar oud en de 50-plussers vertegenwoordigen 19%.

Jonge mensen wachten niet meer tot ze een partner gevonden hebben om een eigen woonst aan te kopen. Wanneer ze enkele jaren gewerkt hebben en op professioneel gebied enige stabiliteit hebben gevonden, willen ze profiteren van de huidige lage rentevoeten. Bij de oudere leeftijdscategorieën zorgt vooral het hogere aantal echtscheidingen en nieuw-samengestelde gezinnen voor een toename.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren