Tagtik

Sneuvelt Europees record zaterdag in Gent?

Op zaterdag 17 maart zal het Olympic Running Team deelnemen aan de Sfinx Ekiden te Gent. Het doel van deze selectie topatleten is om een super scherpe chrono neer te zetten op de aflossingsmarathon. Het team zal bestaan uit 5 atleten van het Olympic Running Team én Jeroen D'hoedt, die momenteel zijn proefperiode bij het team afwerkt. "Het Belgische én het Europees record moeten eraan", klinkt het ambitieus.

We schrijven zaterdag 14 oktober 2017: het Olympic Running Team verpulvert het Belgisch record en pakt de zege op de Brussels Ekiden in 2u06min23sec. Het record op deze grootste aflossingsmarathon ter wereld werd echter niet erkend door de regelgeving bij de KBAB. Om het Belgisch ekidenrecord te lopen, moet de selectie atleten immers uit een officiële nationale selectie bestaan die goedgekeurd werd door de federatie. Tevens moet het parcours recentelijk nog afgemeten en gehomologeerd zijn. Aan deze voorwaarden werden niet voldaan in Brussel, waardoor dit team dan toch niet de geschiedenisboeken van de KBAB in ging. Het deed echter niets af aan hun ijzersterke teamprestatie die dag.

Drie weken na het Belgisch kampioenschap veldlopen wagen Isaac Kimeli, Simon Debognies, Robin Hendrix, Thomas De Bock, Philip Cortvriendt en Jeroen D'hoedt zich aan een nieuwe poging. Ditmaal wel volledig in orde met de regelgeving, komen zij op zaterdag 17 maart aan de start van de Sfinx Ekiden Gent. Rond de Watersportbaan zullen deze atleten meteen proberen om het Europees record te verbeteren. Dat is nu in handen van Nederland en bedraagt 2u03min12sec. Het record staat al maar liefst 24 jaar en werd gelopen in het Japanse Chiba.

"Het Belgisch record zal geen probleem vormen aangezien ze dat eerder al liepen op een veel zwaarder parcours. Het Europees record is uiteraard andere koek. Ze gaan volledig alleen moeten lopen en niemand zal ook echt fris aan de start staan. De wind zal ook zijn rol spelen, het wordt afwachten dus of die scherpe chrono eraan gaat!", zegt ORT-manager Tim Moriau.

De aangekondigde weersomstandigheden lijken alvast niet in het voordeel van de recordpoging te pleiten. Met temperaturen maar net boven het vriespunt en kans op winterse neerslag, zullen deze Belgen zaterdag bijzonder sterk voor de dag moeten komen om het Europees record te verbeteren.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Tagtik)

Ook dit kan u interesseren