Tagtik

"Sociale zekerheid behouden OF grenzen openstellen?"

N-VA-voorzitter Bart De Wever hekelt de acties van heel wat linkse burgemeesters, politici, ngo's en activisten in Brussel. Hij vindt immers dat de linkse politieke vleugel uiteindelijk zal moeten kiezen: ofwel iedereen opvangen en de grenzen openstellen, ofwel ons sociaal systeem op het huidige niveau handhaven. Dat zegt De Wever naar aanleiding van de situatie waarbij een vier- à vijfhonderdtal vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark verblijven in de hoop Groot-Brittannië te kunnen bereiken. Activisten van een burgerplatform nemen verschillende (illegale) vluchtelingen elke avond in huis en bieden hen een plek om te slapen. Dat is in se strafbaar, maar anders moeten deze mensen de nacht in open lucht in het park doorbrengen. Zo vormden meer dan tweeduizend activisten zondag een menselijke ketting in het Maximiliaanpark.

"In de morele vertwijfeling heeft een industrie van linkse advocaten, ngo’s en activisten een fond de commerce gevonden", schrijft De Wever in een opniestuk voor De Morgen. "Met hun morele superioriteit chanteren ze op een subtiele manier de regering. Want wie het niet met hen eens is, moet wel een slechte mens zijn."

Socioloog Mark Elchardus, emeritus professor aan de VUB, geeft De Wever gelijk in zijn stelling dat er uiteindelijk een keuze zal moeten gemaakt worden tussen onze sociale zekerheid veiligstellen of iedereen ontvangen en de grenzen volledig openstellen. Toch ziet hij de situatie niet te snel evolueren.

"Op lange termijn kan illegale migratie een bedreiging vormen voor onze sociale zekerheid. Wie politieacties tracht te verhinderen stelt een politieke daad. Die mensen helpen mee aan open grenzen, zou je kunnen zeggen", stelt Elchardus in De Morgen. "De vraag is wanneer we het kantelpunt bereiken dat onze sociale zekerheid écht in gevaar is. Volgens mij zijn we daar nog lang niet. Daarnaast kun je je toch niet kanten tegen een daad van medemenselijkheid? Migranten te slapen leggen? De overheid zou het verdorie zelf moeten doen", zegt de professor krachtig.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren