Tagtik

Socialisten willen erfenis belastingvrij maken

Sp.a heeft een nieuw voorstel uitgewerkt waarbij de erfbelasting helemaal omgegooid wordt.

Met het nieuwe voorstel zou iedereen tijdens zijn leven 250.000 euro uit erfenissen of schenkingen mogen ontvangen, zonder daar belastingen op te moeten betalen. Wie dat bedrag van 250.000 overschrijdt, wordt progressief belast. Hoe hoger het bedrag, hoe meer belasting je zal moeten betalen. Ze pleiten verder voor één tarief voor alle verschillende types van vermogen (roerende of onroerende goederen). Ook maakt het niet meer uit van wie je de schenking of erfenis ontvangt.

"Vandaag betaalt de middenklasse de erfbelasting terwijl de grote vermogens ontsnappen. Door het invoeren van een belastingvrije som van 250.000 euro zorgen we ervoor dat het gros van de mensen geen erf- of schenkbelasting meer hoeft te betalen. Door een hoge belastingvrije som in te voeren, ontzien we de vermogens die mensen bijeen hebben gespaard door te werken. Vandaag betalen zij wél erfbelasting vanaf de eerste eurocent. Daar maken we komaf mee.", aldus Sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke in hln.

In de huidige regeling is het momenteel zo dat wanneer je erft, je op die erfenis belasting moet betalen. Deze erfbelasting die je hierop moet betalen, hangt af van de grootte van de erfenis, en van de band met de overledene. Voor familieleden in recht lijn is de erfbelasting het gunstigst. In sommige andere gevallen kan de erfbelasting wel oplopen tot 65 procent.

Verder willen ze af van een aantal 'achterpoortjes', zoals de gunstregimes voor de familiebedrijven en de regeling voor duolegaten.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren