Tagtik

Soedan-onderzoek nog niet eens gestart

De federale regering besliste twee weken geleden om het onderzoek naar de mishandelingen en folteringen van gerepatrieerde Soedanezen in handen te geven van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS). Vandaag blijkt dat het onderzoek zelfs nog niet van start is gegaan.

De commissaris-generaal zou zich kunnen informeren bij de Verenigde Naties en de Europese Commissie, maar deze werden nog niet gecontacteerd. Terwijl premier Michel er vandaag in slaagt om de gemoederen in het Belgische politieke landschap wat te bedaren, zegt hij toch uit te kijken naar de resultaten van het onderzoek.

"Francken heeft niet de volledige waarheid verteld, maar ook niet gelogen", dat zei de Belgische eerste minister vanochtend bij 'Matin Première' op de RTBF. "Toen hij me vertelde dat er geen repatriëringen meer gepland stonden, was hij niet volledig. Maar dit heeft geen politieke impact. Het belangrijkste is dat er geen repatriëringen meer zullen zijn naar Soedan tot het onderzoek duidelijkheid brengt", begraaft Michel de strijdbijl. Maar dat onderzoek blijkt nu nog niet eens uit de startblokken.

"De regering gaf niet aan hoe dit onderzoek moet worden gevoerd. We zijn hier volop mee bezig en zullen dit onderzoek grondig voeren", zegt de woordvoerster van Dirk Van den Bulck, de commissaris-generaal voor de vluchtelingen, vandaag in De Standaard.

Het CGVS herinnert eraan dat het over de 'nodige expertise' beschikt om dit onderzoek te leiden. Zo heeft het ­onderzoeksdienst 'Cedoca', waar dertig researchers werken die continu info verzamelen over de mensenrechtensituatie en vrees voor vervolging in de herkomstlanden van asielzoekers. Zij maken hierover dan interne rapporten voor hun collega's die over de asiel­aanvragen moeten beslissen. De onderzoekers baseren zich daarvoor dan op allerlei bronnen, zoals de VN, ngo’s, persoonlijke contacten en vele anderen. Het CGVS werkte inmiddels al aan een update over de huidige situatie in Soedan.

Werden Soedanezen die teruggestuurd zijn uit België gefolterd en mishandeld bij hun terugkeer in Soedan? Gingen de Dienst Vreemdelingenzaken en staatssecretaris Theo Francken in de fout? Op deze twee belangrijke vragen zou het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) een antwoord moeten geven.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren