Tagtik

Speekseltest zegt of je te moe bent om te rijden

Oververmoeidheid speelt een grote rol bij verkeersongevallen. Al te vaak dommelen chauffeurs in achter het stuur, wat tot dramatische gevolgen leidt. Wetenschappers zijn er nu in geslaagd om uit speeksel af te leiden of je als chauffeur al dan niet te moe bent om te rijden. Dit zou een grote stap voorwaarts kunnen betekenen richting meer verkeersveiligheid.

Experts van het slaap­centrum in het Parijse ziekenhuis Hôtel Dieu konden twee welbepaalde stoffen onderscheiden in ons speeksel die vertellen hoe moe we zijn. De wetenschappers stelden vast dat bij oververmoeide personen de waarden van het hormoon cortisol en het ­enzym alfa-amylase fors dalen.

"Als die waarden in ons speeksel heel laag liggen, wil dat zeggen dat we een slaaptekort hebben en niet fit genoeg zijn om goed te presteren. Ook niet achter het stuur", geeft professor Johan Verbraecken van het Slaapcentrum aan het UZ Antwerpen meer uitleg bij de ontdekking in Het Nieuwsblad.

Het zal wel nog even duren alvorens de technologie op punt staat en een 'vermoeidheidstester' d.m.v. speeksel op de markt kan komen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren