Tagtik

Spoorbaas roept politieke benoemingen halt toe

Gisteren heeft NMBS-ceo ­Sophie Dutordoir een plan voorgesteld om de raad van bestuur niet langer inspraak te geven in benoemingen van dienstchefs en general managers. Enkele het directiecomité zou nog door de raad van bestuur benoemd kunnen worden. Het voorstel werd door de raad unaniem goedgekeurd. Dat meldt L'Echo. 
 
Binnen de NMBS is het altijd vanzelfsprekend geweest dat spoormannen politiek benoemd worden voor een topfunctie. CEO Dutordoir werd zelf na maanden politiek getouwtrek benoemd als nieuwe spoorbaas. Zij wil nu een rem zetten op deze benoemingen. De afgelopen maanden heeft ze zelf al enkele mensen kunnen plaatsen op belangrijke posities. De voormalige rechthand van Jo Cornu en Dutordoir, Petra Blanckaert, werd general manager HR. Dutordoir was van mening dat er geen volwaardig HR-beleid was, onder andere door het ontbreken van doelstellingen en een opleidingsbeleid.

Voor de volgende vier jaar heeft de raad van bestuur een investeringsprogramma goedgekeurd van 3,2 miljard euro. Dit geld wordt onder andere gebruikt voor de aankoop van dubbeldektreinen en het verhogen van de perrons in de stations. (Skwadra by Tagtik/Source: L'Echo/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren