Tagtik

Steeds meer gevallen van huidkanker in België

Elke dag krijgen meer dan 100 mensen in België te horen dat ze huidkanker hebben. 37.000 Belgen krijgen elk jaar dat slechte nieuws te horen. Dit betekent een verdubbeling van het aantal huidkankergevallen op 10 jaar tijd.

De meeste gevallen zijn goed te behandelen, maar zo'n 430 Belgen sterven elk jaar aan de gevolgen van deze ziekte. Euromelanoma, een groep van bezorgde artsen, start dit voorjaar een sensibiliseringscampagne.

Een belangrijke oorzaak van de stijging is het goedkoper worden van het reizen naar de zon sinds de jaren 1970 en 1980 toen het massatoerisme zijn ingang vond. "Vroeger waren ­mela­nomen de kanker van de rijken, omdat alleen zij het zich konden permitteren om ’s zomers te zonnen in het zuiden. Nu is reizen veel goedkoper," aldus dermatoloog Thomas Maselis, de Belgische voorzitter van ­Euromelanoma, bij De Standaard.

Volgens de Stichting tegen Kanker zijn ook zonnebanken en de vergrijzing oorzaken voor de stijging van huidkankers in België. De ziekte kan zich pas na enkele decennia manifesteren omdat blootstelling aan te felle zon het DNA van de huid verandert.

(Fausto by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren