Tagtik

Steeds meer mensen willen van geslacht veranderen

De procedure om het geslacht te laten aanpassen op je identiteitskaart is sinds het begin van dit jaar versoepeld en dat laat zich meteen zien in het aantal aanvragen. Volgens cijfers van de FOD Justitie dienden in de eerste vier maanden van 2018 al 242 transgenders een aanvraag in om hun voornaam te veranderen. Dit zijn er al meer dan in het hele jaar 2017 samen.

Vroeger moesten transgenders effectief een geslachtsoperatie ondergaan om dit weerspiegeld te zien op hun identiteitskaart. Voortaan gaat het alleen om een administratieve handeling.

"De nieuwe wet is nog niet perfect. Maar wel al tienduizend keer beter dan de vorige, waarbij je nog verplicht werd je te laten steriliseren", aldus Jeroen Borghs van çavaria, de koepelorganisatie voor holebi’s en transgenders, bij De Morgen.

Dat VTM-journalist Boudewijn Van Spilbeeck naar buiten bracht dat hij voortaan door het leven wou gaan als Bo Van Spilbeeck, heeft de kwestie alvast veel bespreekbaarder gemaakt, maar toch wil çavaria niet spreken van een 'Bo-effect'.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren