Tagtik

"Studentendopen zijn vorm van georganiseerd pesten voor gevorderden"

Econoom Geert Noels kaartte via zijn persoonlijk Twitteraccount de wantoestanden aan die al te vaak plaatsvinden tijdens studentendopen. "Studentendopen zijn te veel een plaats van vernedering en misbruik, vooral bij vrouwelijke studenten. Stop dit misbruik", schreef hij. In Van Gils en Gasten verduidelijkte hij zijn straffe uitspraak, die op Twitter vergezeld werd door de hashtags #metoo en #Weinstein.

"Deze week zag ik opnieuw mensen in witte gewaden die op hun knieën moesten zitten en zich moesten laten vernederen. Als je zegt dat dit een normaal proces is om erbij te horen, dan krijg je dat het escaleert. Ik noem studentendopen een georganiseerd pesten voor gevorderden. Als je vindt dat dit kan, dan gaat dat maatschappelijk ook zo aanvaard worden", redeneert Noels aan tafel bij Lieven Van Gils.

Noels vreest dat vooral kwetsbare studenten niet nee durven zeggen en daarom toch deelnemen. "Uiteraard gaan een aantal mensen niet meedoen aan studentendopen, maar zij die wel meedoen zijn vaak de kwetsbaren die denken dat je mee moet doen aan dit soort groepsdruk om erbij te horen. Net daarom gaat het volgens mij om georganiseerd pesten."

De groepsdruk is immens bij dergelijke ontgroeningsfenomenen en het fenomeen van de studentendoop bij aanvang van het academiejaar zit ingeburgerd in de studentensfeer. Dat moet veranderen, vindt Noels. "Zo lees ik bijvoorbeeld in doopdecreten dat de politie studentendopen begeleidt. De groepsdruk wordt alleen maar groter als men een kader geeft dat zij die de maatschappij mee organiseren, dit oké vinden. Ik kan me niet voorstellen, en ik richt me dan vooral tot de vrouwelijke studenten, dat zij deze omgeving leuk vinden. Ze vinden het alleen maar aanvaardbaar in die mate dat ze achteraf worden aanvaard tot een groep waar ze graag toe willen behoren."

(Skwadra by Tagtik/Source: Van Gils en Gasten/Illustration picture: Instagram)

Ook dit kan u interesseren