Tagtik

'Tamme huiskat met uitsterven bedreigd'

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kwam deze week met een heus kattenplan. Concreet houdt dat in dat wie binnenkort een kat aanschaft, dat beestje eerst moet laten sterilisseren of castreren. Ook wie een poes heeft die geboren is na 1 september 2014, moet het beestje laten sterilisseren of castreren. Er zijn immers maar liefst 1.1 miljoen huiskatten in Vlaanderen en dagelijks belanden zo'n 50 katten in Vlaamse dierenasielen. Elke dag worden 4 huiskatten geëuthanaseerd. Om een einde te maken aan het teveel aan katten, maakte minister Weyts dit kattenplan.

De voorzitter van de Vlaamse dierenartsenvereniging Savab Flanders, vindt dit plan echter helemaal niet realistisch. "Wanneer iedereen zich aan de regels houdt en zijn beest laat steriliseren, blijven minder en minder katten over om zich voort te planten. Op die manier is het voortbestaan van de huiskat bedreigd", zegt Bob Proesmans.

Het kattenplan van Weyts houdt volgens Bob Proesmans van de Vlaamse dierenartsenvereniging nog een extra gevaar in, aangezien een castratie al gauw 60 euro kost en een sterilisatie zelfs 125 euro. "Particulieren die thuis vier kittens hebben, zullen het nestje dumpen op straat of in het bos, wegens de behandelingskosten bij de dierenarts. En dus zullen er meer zwerfkatten op straat rondlopen", zegt Proesmans vandaag in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren