Tagtik

Taxi's in Vlaanderen kiezen zelf tarieven

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil de taxisector moderniseren. Hij vindt dat taxi's die klanten oppikken die op de openbare weg hun hand opsteken, in heel Vlaanderen hun tarieven vrij moeten kunnen kiezen. Nu is het nog zo dat veel steden zelf de tarieven vastleggen.

De minister wil de begrippen standplaatstaxi's en straattaxi's invoeren. Standplaatstaxi's wachten op vaste locaties terwijl straattaxi's klanten meenemen als ze op de openbare weg hun hand opsteken. Voor deze laatste wil Weyts de regels versoepelen. Voorwaarde is wel dat ze buiten een zone van honderd meter rond standplaatsen moeten wegblijven want daarvoor gelden immers striktere voorwaarden. Het onderscheid dat nu nog wordt gemaakt is er één tussen klassieke taxi's en limousines.

Het bericht over de plannen van Weyts over het moderniseren van de taxi's verscheen in De Tijd, die er ook op wijst dat over Uber geen woord wordt gerept. In Brussel rijden zo'n 500 Uber-chauffeurs rond met een limousinelicentie. Het introduceren van straattaxi's zou de deur kunnen openen voor Uber in Vlaanderen, klinkt het in De Tijd. Straattaxi's zouden immers ook kunnen werken op basis van een digitale overeenkomst, wat bij Uber het geval is. Door middel van een app op je smartphone kan je bij Uber een rit aanvragen.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Tijd/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren