Tagtik

Terminaal zieke kankerpatiënt tweemaal opgelicht

De 78-jarige Joseph Verduyn uit Evergem werd voor zijn dood in 2015, tweemaal opgelicht. Een eerste maal bedroog een gewetenloze vriend hem. De tweede maal was het de politieman die de oplichting onderzocht, die zich verrijkte aan het kapitaal van de zieke Oost-Vlaming.

In 2013 won een kennis het vertrouwen van de toen al zieke Joseph. Hij reed met hem naar het ziekenhuis en knapte klusjes op in zijn huis. De man maakte echter misbruik van zijn vertrouwen en lichtte de zieke Joseph op voor maar liefst één miljoen euro. In 2015 werd de man veroordeeld voor vijf jaar cel en een boete van 600.000 euro.

Na dat proces onderzocht de federale politie vanwaar die grote som geld afkomstig was. Een politieman uit Oosteeklo zag zijn kans schoon om de terminaal zieke man die aan darmkanker leed, nogmaals op te lichten. De federale rechercheur beloofde Joseph dat hij het geld zou terugkrijgen dat eerder van hem was afgepakt door de vriend die in de gevangenis zat. In ruil daarvoor wou de politieman uit Oosteeklo wel 30.000 euro.

"Door zijn functie en het oneigenlijke gebruik van zijn dossierkennis maakte hij misbruik van het vertrouwen van de toen al terminaal zieke Verduyn. Het had een zware impact op Verduyn, die enkele weken later stierf. Eerst werd hij een miljoen euro afhandig gemaakt en in de laatste weken van zijn leven was opnieuw iemand uit op zijn geld. Als klap op de vuurpijl iemand die het onderzoek voerde. De beklaagde moet inzien dat zoiets niet kan", oordeelde de rechtbank afgelopen woensdag.

De bedrieglijke politieman werd woensdag veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel. Hij moet eveneens een geldboete van 3.000 euro betalen. Binnen de federale politie loopt een tuchtprocedure naar de agent, die preventief al geschorst werd.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren