Tagtik

Termont is woedend!

Zondagavond marcheerde een volksmassa van 250 mensen maar liefst twee uur lang door de Gentse binnenstad. De heethoofden wilden een duidelijk signaal geven tijdens deze niet aangevraagde betoging. Met leuzes tegen Romazigeuners en tegen het beleid van burgemeester Termont, zorgde de grote groep voor heel wat ophef. De politie liet in eerste instantie begaan, maar na een kat- en muisspel van twee uur werden toch vier heethoofden opgepakt.

De woedende betogers hadden Bengaals vuur en voetzoekers mee tijdens hun optocht. Via Facebook werd opgeroepen tot deze betoging, waarna zo'n 250 in het zwart geklede mensen zondagavond opdaagden. Vermoedelijk ontstond het idee voor de optocht nadat enkele Gentenaren in de cel belandden na een raid op een kraakpand aan het Stapelplein.

De Gentse politie sloot de betogers na een onvoorspelbare route uiteindelijk in op de Kraanlei en identificeerde vijftig betogers één voor één. De Gentse politie was zondagavond in grote getalen aanwezig en kon vermijden dat de situatue echt uit de hand liep. "We wilden er niet invliegen. Dan krijg je ongecontroleerde toestanden zoals in Brussel", reageert politie-woordvoerder Matto Langeraert in Het Nieuwsblad.

Gents burgemeester Daniel Termont is niet opgezet met de betoging. "Er zijn wettelijke grenzen overtreden. Dit is absoluut onaanvaardbaar. De betogers zijn ver over de schreef gegaan", reageert Termont, die van plan is om klacht in te dienen tegen de betogers. "Vrije meningsuiting heeft grenzen. Ik duld geen 'hate speech' in Gent. Amokmakers viseren ook de meest kwetsbaren. Ik zal klacht indienen o.b.v. racismewet van '81. Ik neem mijn beslissingen in eer en geweten, maar extreem-rechtse fanatici zullen mijn keuzes niet beïnvloeden", reageerde de Gentse burgemeester via sociale media.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren