Tagtik

Terreurangst Suárez van tafel geveegd

De Argentijn Matías Suárez beleefde hoogdagen in het Astridpark, toch vertrok hij er uiteindelijk enorm misnoegd via een achterpoortje. De technisch begaafde aanvaller verbrak zijn contract in 2016 éénzijdig, en daar hangt nu een stevig prijskaartje aan, oordeelde de wereldvoetbalbond FIFA.

In een interview met Sport/Voetbalmagazine blikte Herman Van Holsbeeck nog eens terug op het vertrek van goudhaantje Matías Suárez. "Hoe kan je op die manier vertrekken? Schandalig gewoon. We hebben van hem en zijn familie euromiljonairs gemaakt en dan lapt hij ons zoiets. Ik kijk al lang niet meer op van spelers die het clubembleem kussen en de dag erop weg zijn. Het maakt deel uit van het spelletje", blijft Van Holsbeeck nuchter.

Matías Suárez leek in 2015 en 2016 maar niet van zijn dubbele patellapeesontsteking af te geraken en raakte op de bank van Anderlecht verzeild. De fiere Argentijn was het beu na acht seizoenen bij Paars-Wit en probeerde dan ook een transfer te forceren. "Ik voel me niet meer veilig", gaf Suárez als officiële verklaring voor zijn contractbreuk in juli 2016. Hiermee probeerde de Argentijn zich samen met zijn advocaat te beroepen op een bijzondere reden om zijn tot 2017 lopende contract te verbreken. Drie maanden voordien waren er immers bommen ontploft in de vertrekhal van Zaventem en de Brusselse metro. Matías Suárez gebruikte de terreurdreiging om terug te keren naar zijn ex-club Belgrano in Argentinië. Hij tekende er voor drie seizoenen.

Anderlecht gaf zich zich echter niet gewonnen en vocht de zaak aan bij de FIFA. Een panel van ­internationale sportjuristen oordeelde nu unaniem dat terreurdreiging geen grondige reden voor Suárez was om het contract te verbreken. De Argentijn en zijn familie woonden immers meer dan acht jaar in ons land en hun woonplaats, Ukkel, ligt al zeker niet in oorlogsgebied. Matías Suárez moet een schadevergoeding van maar liefst 500.000 euro betalen aan RSC Anderlecht. Beide partijen kunnen wel nog in beroep gaan tegen deze uitspraak.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren