Tagtik

Theo Francken: "Brussel is geen linkse stad"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zat aan tafel met een journalist van Bruzz, de Brusselse Nederlandstalige media. De N-VA-politicus vertelt over zijn haat-liefdeverhouding met Brussel. Als kleine jongen trok hij samen met zijn oom naar de Belgische hoofdstad om tijdens de schoolvakanties te helpen behangen en schilderen. Francken heeft heel wat familie in Brussel, gaat er al zijn hele leven winkelen en ging er vroeger als student vaak uit. Hij kent de stad dan ook heel goed. De afgelopen jaren heeft Brussel veel te verduren gekregen, en dat is Francken zeker opgevallen.

"Onze hoofdstad heeft veel te bieden, maar verdient veel beter op bestuurlijk vlak. De voetgangerszone bijvoorbeeld. Natuurlijk is een autoluw centrum een goed idee, maar de uitwerking ervan is verschrikkelijk. Het is een oord van verderf geworden dat marginaliteit en criminaliteit aantrekt", zegt Francken.

N-VA heeft tot nu toe nog geen grote rol kunnen spelen in Brussel. Kan daar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 verandering in komen? "We blijven natuurlijk een Nederlandstalige partij. Die taaldrempel blijft voor veel Franstalige Brusselaars reëel, daar moet je rekening mee houden. Mocht er een N-VA zijn in Wallonië, dan zou dat een ander verhaal zijn. Ik krijg die vraag vaak, maar dat ligt communautair gezien natuurlijk moeilijk. In Franstalig België is er bloedarmoede op rechts, al wil ik voor alle duidelijkheid het proces van de MR niet maken, want we werken goed samen in de federale regering. Johan Van den Driessche, Cieltje Van Achter, Liesbet Dhaene en Karl Vanlouwe: zij leveren uitstekend werk en zetten de N-VA in Brussel op de kaart. Het spreekt wel voor zich dat zoiets tijd nodig heeft."

Francken ziet vooral kansen voor de MR, die met een sterke politicus wel eens de burgemeestersjerp zouden kunnen binnenhalen in Brussel. Toch schrijft hij ook de PS nog niet volledig af. "Als je kijkt naar het electorale verleden van Brussel-Stad, dan is dat geen linkse stad. Onze hoofdstad heeft al veel vaker liberale burgervaders gehad dan socialistische. Met een paar sterke Brusseleirs en burgemeesters als Freddy Thielemans (PS) is daar verandering in gekomen. Ook het migratieverhaal heeft daar waarschijnlijk een grote rol in gespeeld, maar het DNA van Brussel is niet socialistisch, eerder liberaal. Dat geldt trouwens voor veel mensen die in een grootstad wonen", evalueert de Staatssecretaris.

(Skwadra by Tagtik/Source: Bruzz/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren