Tagtik

Topman Vreemdelingenzaken twijfelt aan getuigenis Soedanezen

Freddy Roosemont, directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), stelt zich vragen bij de geloofwaardiheid van de getuigenissen van de Soedanezen die nadat ze teruggestuurd werden door ons land, mishandeld zouden zijn geweest bij hun aankomst in Soedan. Dat vertelt Roosemont in het VTM-nieuws en bij persagentschap Belga.

Het was het Tahrir Instituut voor Midden-Oosten Beleid dat getuigenissen van Soedanezen verzamelde. Hieruit zou blijken dat verscheidene Soedanezen bij hun terugkeer in Soedan onmiddellijk werden opgepakt en gefolterd. De directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) twijfelt echter sterk aan deze getuigenissen.

"Dat ze bij aankomst in Soedan zijn ondervraagd is niet ongebruikelijk. Maar dat is niet hetzelfde als foltering. Hoe toevallig is het dat zes mensen die over een periode van drie maand zijn teruggekeerd naar Soedan bij één ngo in Caïro terechtkomen", zegt Roosemont, die de neutraliteit van de ngo en Koert Debeuf van het Tahrir Instituut in twijfel trekt.

De commissaris-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen voert een officieel onderzoek naar de gebeurtenissen en zal duidelijkheid moeten scheppen.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM-nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren