Tagtik

Twee derde zoogdieren bedreigd in België

Wolf Naya is hét nieuwe uithangbord voor de natuur in Vlaanderen. Het feit dat een wolf er voor kiest om zich in Vlaanderen te vestigen, is immers een mooi compliment voor al wie zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor het natuurbehoud in Vlaanderen. Maar de wolf is niet het enige dier dat terug is van weggeweest!

"Naya is de kroon op het werk", zegt Diemer Vercayie, zoogdierenspecialist bij Natuurpunt fier in Deze Week. Ook Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) klopt zich op de borst. "Dat de wolf terugkeert, is niet toevallig. Je ziet een patroon van verschillende diersoorten die terugkeren. Dat is het gevolg van het gevoerde milieu- en natuurbeleid."

Maar zoals we al zeiden, is de wolf niet het enige dier dat Vlaanderen opnieuw uitkiest als biotoop. Ook de bever, de otter en de boommarter werden opnieuw in Vlaanderen waargenomen. Naast de stijgende populaties everzwijnen, vossen en dassen, gaat het echter niet zo goed met de dieren in Vlaanderen. "We hebben zestig zoogdierensoorten in ons land. Helaas wordt twee derde daarvan met uitsterven bedreigd", waarschuwt Natuurpunt.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren