Tagtik

UCI vraagt Sky: "Schors Froome voorlopig"

Chris Froome werd in de Ronde van Spanje betrapt op een te hoog gehalte salbutamol, een middel voor astmalijders, in zijn urine. Zijn ploeg Sky probeert er nu alles aan te doen om een verklaring te vinden voor dit hoge gehalte en te vermijden dat hij geschorst wordt wegens doping.

David Lappartient, de voorzitter van de UCI, begrijpt niet waarom Sky zijn renner niet voorlopig op non-actief heeft gezet. Een voorlopige schorsing zou volgens de UCI-voorzitter nog geen uitspraak inhouden over het al dan niet schuldig zijn van de meervoudige Tourwinnaar.

"Of hij nu valsgespeeld heeft of niet, in de ogen van het grote publiek is hij nu al schuldig. De cijfers zijn wat ze zijn. Het is nu aan Froome om uit te leggen waarom hij zoveel salbutamol had," aldus Lappartient. Een voorlopige schorsing zou ook goed zijn voor het imago van de wielersport die maar al te vaak in verband wordt gebracht met doping.

De UCI wil ook een juridisch steekspel vermijden. Als Froome schuldig bevonden wordt aan doping, riskeert hij een schorsing van 2 jaar.

(Fausto by Tagtik/Source: Le Télégramme, Neue Zürcher Zeitung/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren