Tagtik

Uw energiefactuur dreigt alweer te stijgen

Onze huidige regering maakt komaf met een maatregel uit het tijdperk van Elio Di Rupo. Toen werden immers de geldende energiecontracten van de producenten bevroren, waardoor de effectieve energieprijs stabiel bleef. De afschaffing van deze maatregel zal gevolgen hebben voor ieders portefeuille. Vanaf volgend jaar zal de energiefactuur maandelijks mogen geïndexeerd worden op basis van de beursprijs en andere parameters.

De prijs die Belgische gezinnen betalen voor hun elektriciteit was door het vangnetmechanisme van Di Rupo 7 procent lager dan in de buurlanden. Dit is echter slechts de prijs van de energiecomponent elektriciteit, want daar komen immers nog taksen, heffingen en distributiekosten bij. Hierdoor betalen gezinnen en bedrijven in België uiteindelijk fors meer dan in de buurlanden.

Aangezien het vangnetmechanisme eind dit jaar afloopt, mogen energiebedrijven vanaf dan hun prijzen weer laten aansluiten op de energiebeurzen en hun prijzen laten indexeren. Dit betekent echter niet dat de eindprijs op de energiefactuur automatisch zal stijgen, beweert de woordvoerster van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR). "Er zijn door de CREG geen marktverstorende elementen aangetroffen, en als de concurrentie volop speelt, is er geen reden om aan te nemen dat de prijs gaat stijgen."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren