Tagtik

Van de Velde toegang geweigerd tot het Olympisch Dorp

De Nederlander Steven van de Velde, in 2016 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van een 12-jarig meisje en geselecteerd voor het beachvolleybal op de Olympische Spelen in Parijs, zal niet in het Olympisch Dorp verblijven en mag niet met de media spreken.

De selectie van Steven van de Velde voor de Olympische Spelen in Parijs wekte de woede van een aantal vrouwenrechtengroeperingen. In 2016 werd de beachvolleyballer veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van een 12-jarig meisje twee jaar eerder.

De 29-jarige atleet zat een deel van zijn straf uit in Groot-Brittannië voordat hij werd overgebracht naar Nederland, waar hij uiteindelijk vrijkwam voordat hij in 2017 terugkeerde naar het volleybal. Het Nederlands Olympisch Comité heeft besloten stappen te ondernemen om de impact van deze zeer controversiële selectie te verzachten.

Van de Velde wordt overgeplaatst naar een andere flat in Parijs en mag niet met de media spreken, zo verklaarde het hoofd van de Nederlandse delegatie, oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband, zondag.

“We moeten hem helpen, als lid van het team, om te kunnen presteren”, voegde de chef de mission toe. Van den Hoogenband zei nog dat Van de Velde gefocust moet blijven op zijn debuut op de Olympische Spelen, waar hij en zijn partner Matthew Immers het in hun openingswedstrijd zullen opnemen tegen een Italiaans koppel.

De voormalige zwemmer toonde zich ook verbaasd over de golf van kritiek op zijn selectie, aangezien Van de Velde sinds zijn veroordeling heeft deelgenomen aan verschillende wereldbekers en Europese kampioenschappen.“Dingen worden versterkt rond de Spelen,” benadrukte hij.

Woordvoerder Mark Adams van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) herhaalde zaterdag dat het IOC geen rol had gespeeld in de beslissing om Van de Velde te selecteren voor de Olympische Spelen, omdat de selectie van atleten een zaak is van elk nationaal comité.

Kate Seary, medeoprichter en directeur van Kyniska Advocacy, dat zich inzet voor de bescherming en het respect van vrouwen in de sport, vindt dat de deelname van Van de Velde “een boodschap geeft aan iedereen dat sport boven misdaad gaat”.

(Julie Callendret/L’Équipe via L'Equipe/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren