Tagtik

Van Overtveldt richt pijlen op personenbelasting

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil na de hervorming van de vennootschapsbelasting, nu ook werk maken van een hervorming van de personenbelasting. Dat staat vandaag te lezen in 'De Tijd'.

Van Overtveldt heeft de Hoge Raad van Financiën gevraagd om een grote belastinghervorming voor te bereiden die vanaf 2019 moet ingaan.

De minister schrijft in zijn brief aan het fiscale adviesorgaan van de regering, dat de belastingshervorming het verschil tussen werken en het leven van een uitkering groter moet maken. "De fiscale aftrekken en de belastingtarieven moeten onder de loep genomen worden. Het moet gaan om een belastingvereenvoudiging en -verlaging, die betaald wordt door een gedeeltelijke of volledige verschuiving naar andere belastingen. Voorts moet de fiscale ongelijkheid tussen alleenstaanden, gehuwden, wettelijke en feitelijk samenwonenden verkleinen."

De N-VA'er wil ook aandacht voor de 'economische en maatschappelijke trends' in de fiscaliteit. Zo zullen er bijvoorbeeld in de toekomst minder accijnzen op diesel en benzine geïnt kunnen worden door de opkomst van de elektrische wagen. Dan is het de vraag hoe dit opgevangen kan worden.
De Hoge Raad heeft tot eind 2018 tijd gekregen om de hervorming uit te werken.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Tijd/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren