Tagtik

Vanthilt over K3: "Erger dan de shit waar Congolezen al jaren in zitten"

Dat Marcel Vanthilt (60) geen grote fan is van meidengroep K3, herinnert menig Vlaming zich wel nog. Zo zat Vanthilt in 1999 in de jury van Eurosong toen K3 deelnam aan de preselecties in de hoop België te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. De toen nog piepjonge Karen, Kristel en Kathleen haalde hij toen grondig door het slijk. "Fijne vleeswaren, dames, maar vleeswaren is ook charcuterie en qua liedjes is dat dus charcuterie met peren. Gelukkig bent u wel in Studio 100 - hier wonen ook Samson en Gert. En wat betreft zeer jonge babyliedjes: een tien! Qua Eurosong helaas ..."

Deze uitspraak behoort tot ons collectief geheugen, beoordeelden de makers van de gloednieuwe quiz op Eén 'Het collectief geheugen'. In dit komisch panelprogramma was Marcel Vanthilt gisterenavond te gast. Gisteren was Vanthilt de 'Geschiedschrijver' van dienst, de persoon die de laatste beslissing heeft en bepaalt of een fragment al dan níet memorabel genoeg is.

Toen Vanthilt twee fragmenten moest vergelijken waarbij politici muzikaal werden ontvangen, maakte hij van het moment gebruik om nogmaals na te trappen op K3.

In het eerste fragment is te zien hoe voormalig premier Leo Tindermans, samen met ministers Renaat Van Elslande en Willy de Clerq, op bezoek ging bij Mobutu in onze voormalige kolonie in 1975 en er feestelijk onthaald door Papa Wemba, die Vlaamse klassiekers zoals 'Viva bomma, patatten met saucissen' zong. In het tweede fragment ging Guy Verhofstad op staatsbezoek in Congo. De toenmalige premier werd op het vliegveld in 2001 verwelkomd door een lokaal kinderkoor en -orkest dat vrolijk 'Alle Kleuren' van K3 zong.

"Ik vind deze fragmenten een metafoor voor de culturele teloorgang van ons land", klonk het gisterenavond bij Vanthilt. "Viva Bomma ging niet alleen over de culinaire kwaliteiten van ons land, maar het was ook het nummer dat iedereen van hoog tot laag meezong. En dan heb je K3: hoe diep kan je dan zakken. Echt, dat is lager dan de shit waar de mensen in Congo al jaren in zitten", zei de inmiddels 60-jarige Vanthilt na het vergelijken van de twee fragmenten.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren