Tagtik

Veertien jihadi-kinderen aangekomen in België

Er zijn al veertien kinderen van jihadisten uit Irak of Syrië teruggekeerd naar België. Hier staan ze onder toezicht van het jeugdparket en hun lokale gemeentebestuur en worden ze sociaal en psychologisch opgevangen. Elf van de teruggekeerde kinderen zijn jonger dan zes jaar. Dat maakte minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) woensdag bekend na een vraag van parlementslid Georges Dallemagne (CDH) in de commissie Binnenlandse Zaken. Jambon beschouwt deze kinderen niet als een gevaar, ze zijn immers niet opgeleid door de terreurbeweging IS.

Minister Jambon vertelde eveneens dat er nog 177 Belgen in Irak of Syrië verblijven, waaronder zo'n 30 kinderen. Wat er met hen gebeurd is, is niet duidelijk. Mogelijk zijn velen onder hen omgekomen.

Vele vrouwen en kinderen van Belgische jihadisten hebben honderden kilometers gewandeld om te vluchten van IS of de bombardementen. Ze hoopten dat de Belgische autoriteiten hen in Turkije zou komen ophalen. Van zodra ze door de Turkse autoriteiten aangehouden en geïdentificeerd zijn, zal het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) hun namen doorgeven aan het parket en de gemeente in België waar ze vandaan komen. Dat schrijft La Libre Belgique.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren