Tagtik

"Verbied energiedranken onder 18 jaar"

In de Nederlandse krant Algemeen Dagblad pleit de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde voor een verbod van de verkoop van energiedranken voor kinderen onder 18 jaar. Bij minderjarigen zorgen de drankjes immers vaak voor slapeloosheid of hartritmestoornissen.

Ook de Vlaamse Vereniging voor Kinderartsen vindt dat er een waarschuwingsticker moet kopen om energiedrankjes zoals Red Bull en Monster. "We sluiten ons aan bij de conclusie van de Nederlandse kinderartsen: dat we te weinig weten over de gezondheidseffecten op lange termijn, dat de drankjes te veel cafeïne bevatten en dat het ook nog eens suikerbommen zijn", aldus VVK-voorzitter Anne De Guchtenaere bij De Standaard.

Een verbod wordt moeilijk haalbaar, zo vindt kinderarts Thierry Devreker (VUB) van het Kidz Health Castle: "Want wat doe je dan met andere cafeïnehoudende drankjes zoals cola? We kunnen beter ijveren voor een verlaging van het gehalte cafeïne, of voor het afschaffen van de halve liters. Of voor afsluitdopjes opdat je niet in één keer een halve liter leegdrinkt."

Kinderartsen en cardiologen zien ook met lede ogen aan hoe merken zoals Red Bull sporters zoals Wout van Aert aan zich binden. "Sporters die worden gelinkt aan energiedrankjes en alcohol, het is misselijkmakend. Dat dacht ik ook toen ik Usain Bolt reclame zag maken voor Mumm-champagne, en dat vind ik ook van de naam Jupiler Pro League voor onze voetbalcompetitie", zo vindt dokter Devreker.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren