Tagtik

Verbod op luid vuurwerk?

Gehoorspecialisten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen pleiten voor een verbod op luide vuurwerkknallers. Op Oudejaar zullen ook dit jaar heel wat vuurwerkpijlen afgeschoten worden, maar dit is echter niet zonder gevaar. Voetzoekers hebben namelijk een schrikeffect en knallen daarom steeds luider. Dit zorgt echter vaak voor blijvende gehoorschade.

Aangezien in het UZA na de feestdagen telkens meer mensen langskomen voor gehoorproblemen en gehoorschade door vuurwerk, vinden verschillende gehoorspecialisten het hoog tijd om een verbod in te stellen. "Voetzoekers die je kan vergelijken met het afsteken van vuurwerk waarbij er tot 130 decibel geluidsblootstelling is, ook al ben je op twintig meter afstand bijvoorbeeld, kan leiden tot heel wat schade aan het trommelvlies maar ook aan het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan. Hierdoor kan gehoorverlies, oorsuizen en duizeligheid optreden", waarschuwt Vincent Van Rompaey, oorarts in het UZA, bj ATV.

Omdat het verbod op de verkoop van te luid vuurwerk er zondag nog niet zal zijn, raden de spoedartsen aan om wanneer u naar vuurwerk gaat kijken, oordopjes met voldoende bescherming te gebruiken omdat dit ervoor zorgt dat de knal minder hevig aankomt.

(Skwadra by Tagtik/Source: Atv/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren