Tagtik

Vergoeding voor schapenhouders bij passage Naya

Meer dan honderd jaar geleden werd de laatste wolf gespot in Vlaanderen, maar nu kunnen we het opnieuw met honderd procent zekerheid zeggen: de wolf is opnieuw aanwezig in Vlaanderen.

De wolvin die momenteel op Vlaamse bodem vertoeft, wordt immers gevolgd met een halsbandzender door een Duitse wetenschapper van de universiteit van Dresden. De vrouwelijke wolf, die de naam Naya kreeg, vertoeft inmiddels al een week op Limburgse bodem. Zo wees de gps-zender uit dat de wolvin in Beringen en in de buurt van het militaire domein in Leopoldsburg rondliep.

Deze eerste wolf in honderd jaar werd gespot in het Limburgse Bocholt. Het dier stak eerst de Duits-Nederlandse grens over en trok vervolgens op 2 januari van het noorden van Nederland naar de Nederlands-Belgische grens. In de moerassen van het Kempen-Broek in Bocholt werd de wolf eveneens gespot.

"De wolf is opnieuw aan een opmars bezig in West-Europa. Het dier was met uitsterven bedreigd, maar de voorbije jaren zijn er verschillende wolven gespot in Duitsland en het noorden van Nederland", geeft Jan Loos van de vereniging Welkom Wolf meer uitleg.

Wolven voeden zich met reeën en everzwijnen, maar ook muizen. Dat zal wolvin Naya in Limburg zeker al gevonden hebben. Toch roept Loos schapenhouders in de buurt van Leopoldsburg op om hun kudde dezer dagen op te sluiten aangezien de kans bestaat dat de wolvin de dieren zal doden om zich te voeden.

Wouter Beke (CD&V), burgemeester van Leopoldsburg, benadrukt dat indien schapen opgegeten zullen worden door de wolf, er een vergoeding zal volgen voor de getroffen schapenhouders.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren