Tagtik

VIER excuseert zich voor grappen Slimste Mens

Er kwamen heel wat negatieve reacties binnen na enkele grappen van jurylid Jonas Geirnaert tijdens een aflevering van de quiz De Slimste Mens ter Wereld op Vier deze week.

De jury bestaat steeds uit twee bekende Vlamingen, die voor de komische intermezzo's zorgen tijdens de vragenrondes van quizmaster Erik Van Looy. Jurylid Jonas Geirnaert haalde deze week de woede van vele Vlamingen op zijn kop na enkele grappen over de zuurgooier bij Delhaize.

Twee jaar geleden viel een 42-jarige Nederlander een schoonmaakster van een Antwerps Delhaize-filiaal aan met een bijtend zuur. Het slachtoffer liep zware verminken op in het aangezicht, aan haar hand en aan haar arm. Vele kijkers vonden het dan ook niet kunnen dat DSM-jurylid Geirnaert hier deze week grappen over maakte. Tijdens de uitzending regende het al negatieve reacties op de sociale media.

Televisiezender VIER excuseert zich vandaag voor de misplaatste humor die jurylid Jonas Geirnaert gebruikte. Het slachtoffer van de zuurgooier en haar familie konden de grappen zeker niet appreciëren. "Mijn vrouw heeft tal van operaties ondergaan en gaat nog altijd naar een psycholoog. Ze heeft nog altijd schrik om op straat te gaan en wordt nog ­elke dag met die zuur­gooier geconfronteerd. Natuurlijk vinden wij het er ver over dat men hierover grappen maakt in een programma als De Slimste Mens. Waarom lachen met het persoonlijke leed van iemand? Ze kunnen genoeg andere zaken bedenken. Je gaat toch ook niet lachen met de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart? Mensen die daardor hun been kwijt zijn? Ik ga de makers hierover aanschrijven", zegt Marc, de echtgenoot van het slachtoffer.

Inmiddels kwam VIER met officiële verontschuldigingen. "Het uitgangspunt van De Slimste Mens is dat er met ­alles en iedereen kan worden ge­lachen. Het is nooit de bedoeling geweest van de makers om iemand persoonlijk te kwetsen. Zeker niet met absurde grappen, wat hier het geval was. Maar als mensen zich aan­gesproken voelen, kunnen wij ons enkel nederig tegenover hen excuseren", reageert de woordvoerder van VIER.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren