Tagtik

Vlaamse (28) getuigt over #MeToo in kunstwereld

De 28-jarige Charlotte De Baere kreeg als zelfstandig artieste een geïnteresseerde klant over de vloer. Het zakelijke contact bleek echter helemaal niet voor haar schilderijen te zijn gekomen. De man greep haar plots agressief vast. Sindsdien zit de artieste in zak en as.

Charlotte is zwaar onder de indruk van de feiten. In een emotionele, maar grondig beargumenteerde Facebookpost geeft ze mannen die zich plots op een vrouw werpen een stevige veeg uit de pan.

"Het gebeurt vaak zo, dat iemand niet beseft hoe bedreigend dat kan overkomen. Hij bedoelde het misschien niet zo, hij besefte het misschien niet eens. Maar zulke gebaren en daden kunnen nog lang dreigend aanvoelen", schrijft ze op Facebook.

In een gesprek met Nieuwsblad Online vertelt ze meer over het voorval. "Als er gepraat wordt over kunst en passies, gaat het er vaak gemoedelijk aan toe. Maar te vaak wordt dat fout geïnterpreteerd, te vaak krijg ik na een inspirerend gesprek over schilderijen een berichtje: ‘En spreken we ook eens op een avond samen af?’ En achter gesloten deuren gebeuren dan zulke dingen. Dát wil ik aankaarten", zegt Charlotte dapper.

Op Facebook verweert ze zich tegen kritiek. "Nee, ik ben geen naïeve doos die de man half en half verleid heeft. Nee, een mening of tip van jou hierover gaat me niet echt helpen, aangezien de feiten reeds gebeurd zijn. Ja, ik besef dat dit grensoverschrijdend gedrag was en dat ik deze zaken heel mijn leven zal meemaken als vrouw. Hoe dan ook: het recht op iemands lichaam heb je nooit."

Charlotte overweegt om een klacht in te dienen en therapeutische hulp te zoeken. Ze is immers het hele voorval nog steeds aan het verwerken.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren