Tagtik

Vlaamse piloot redt baby-chimpansee

Stroperij bedreigt de populatie wilde chimpansees in het Nationaal Park Virunga. Daarom werd al voor de derde keer in 2018 een baby-chimpansee opgevangen nadat zijn ouders gedood werden in het park in het oosten van de Democratische Republiek Congo. De stropers jagen op de baby-chimpansees omdat deze het meeste waard zijn. Daarom moorden ze echter eerst de hele familie chimpansees uit.

"Zo'n reddingsactie zorgt altijd voor gemengde gevoelens. Enerzijds is het goed dat we deze kleine jongen redden van een onzeker toekomst. Anderzijds is dit natuurlijk niet goed voor de wildpopulatie", klinkt het bij Lwiro Primates, de organisatie die de baby-chimpansees opvangt.

Ditmaal was het de Vlaamse piloot Anthony Caere die de kleine chimpansee uit het Virunga Park redde en na een vijf uur durende vlucht naar het natuuropvangcentrum bracht.

"Het had niet veel gescheeld of de kleine chimpansee Mussa was in de handen gevallen van een stroper, die al enkele krokodillen, apen en schildpadden in de regio had buitgemaakt. We hebben meteen actie ondernomen en konden de stroper op heterdaad betrappen", vertelt piloot Anthony bij VTM Nieuws. Piloot Anthony Caere is bekend van documentairereeks 'Flying Doctors' op één.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren