Tagtik

Vlucht Catalaanse leider Puigdemont naar België?

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is welkom in België. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zei dat Puigdemont gerust politiek asiel mag aanvragen in België. Al de hele week circuleren immers geruchten dat Puigdemont Spanje zou verlaten en naar België zou trekken.

Toch is het nog niet zeker of de Catalaanse minister-president ook daadwerkelijk asiel zou krijgen in België. Wettelijk kan iedereen politiek asiel aanvragen in België. "Het wordt al een paar dagen geopperd in Spaanse kranten. In het verleden gaven we ook asiel aan Basken, dus België is hen bekend. De situatie in Catalonië is zodanig geëscaleerd dat het me realistisch lijkt dat er wel enkele Catalanen asiel zullen aanvragen in België", zegt Francken zaterdagavond.

In het verleden vroegen verschillende Basken asiel aan in België, maar dat werd toch vaak geweigerd omdat Spanje lid is van de Europese Unie. De conventie van Genève zegt immers dat je enkel politiek asiel krijgt als je geen bescherming geniet in je eigen land. In Spanje gaat men er normaal gezien van uit dat de rechtbanken bescherming bieden tegen de regeringen en tegen vervolgingen omdat men Catalaan is of tot een bepaalde politieke strekking behoort.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren