Tagtik

"Vluchtelingen massaal gefolterd in Libië"

Ze zijn vaak op de vlucht voor oorlog en geweld. Ze verlaten hun geboorteland op zoek naar veiligheid en een beter leven. Ze laten heel hun hebben en houden achter en riskeren hun leven voor een betere toekomst. Maar dan worden vluchtelingen op hun tocht naar Europa massaal gefolterd en mishandeld bij hun aankomst in Libië. Criminele bendes en mensensmokkelaars, die in de detentiekampen werken, filmen de folteringen en persen de familieleden van de slachtoffers vervolgens af via deze videobeelden.

Dat nieuws sloeg deze week in heel de wereld in als een bom. De verontwaardiging is groot bij de hele bevolking. Maar hoe gaan deze bendes precies te werk en hoe is het in godsnaam zover kunnen komen?

Het principe van de criminele bendes in Libië is even gruwelijk als simpel: 'hoe meer contacten de vluchtelingen in hun gsm hebben, hoe meer ze waard zijn.' VRT zond gisteren beelden uit waarop te zien is hoe Soedanese vluchtelingen zwaar gefolterd worden in Libië. Hun familieleden in hun thuisland krijgen dan filmpjes toegestuurd van deze mishandelingen, vergezeld van de simpele boodschap: betaal geld en de folteringen zullen stoppen. "Dat mobieltje was een goede indicatie van wat je kunt opbrengen. Je hebt een oom in Canada, of je vader is in Israël? Dan word je extra afgeperst", stelt de Nederlandse onderzoekster Mirjam van Reisen in haar boek Human trafficking and the trauma in the digital era.

Amnesty International is woest: "Ondanks onze rapporten blijft Europa materiële, technische en logistieke steun verlenen aan Libië. Daarom vinden we hen medeplichtig. Want de Libische veiligheidsdiensten zijn betrokken partij. De kustwacht en de bewakingsdiensten van de detentiecentra maken zich schuldig aan mishandelingen", zegt beleidscoördinator Eva Berghmans in De Standaard.

De folteringen zouden structureel gebeuren bij de kustwacht en de bewakingsdiensten van de detentiecentra in Libië. Daarom eist Amnesty International dat Europa mee controle over de detentiekampen in Libië uitvoert en dat Libië een asielsysteem op poten zet in plaats van een lucratieve en mensonwaardige business onderhoudt.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren