Tagtik

Vrouwen voor het eerst naar het voetbal in Saudi-Arabië

Gisteren was een memorabele dag in de geschiedenis van de vrouwenemancipatie in Saudi-Arabië.

Vanaf 2018 mogen vrouwen immers in het koninkrijk Saudi-Arabië in drie sportstadions binnen. Ze kunnen sportevenementen bijwonen in Riyad, Djedda en Dammam. Dat kondigde de Algemene Autoriteit voor Sport eind oktober al aan.

Al die tijd was het voor vrouwen nog steeds verboden om sportevenementen bij te wonen in het ultraconservatieve Saudi-Arabië. Mannen en vrouwen moeten er in publieke ruimtes immers gescheiden worden.

Dit is al de tweede maatregel richting een iets minder discriminerend regime in Saudi-Arabië. Eind september ondertekende de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman immers al een decreet waardoor vrouwen vanaf juni 2018 met de wagen mogen rijden.

Tijdens de competitiewedstrijd tussen al-Ahly en al-Baten was vrijdag een speciaal supportersvak met 10.000 zitjes in het Koning Abdullah-stadion gereserveerd voor vrouwen en gezinnen. Ook op zaterdag 18 januari in de hoofdstad Riyad en de stad Dammam in het oosten van het land zullen vrouwen het voetbalstadion die dag binnen mogen om een wedstrijd bij te wonen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren