Tagtik

Waarom ging Mechelse seriemoordenaar zo bruut tekeer?

Maandag ging het proces tegen de 55-jarige Renaud Hardy van start. De man uit Mechelen bekende eind vorig jaar twee moorden, verkrachtingen en twee moordpogingen. We reconstrueren de afgelopen vier turbulente jaren in het leven van Renaud Hardy.

Op 1 oktober 2014 schiet Hardy een onschuldige vrouw op een fiets in de rug met een loodjesgeweer. Tot dan toe had de Mechelaar een blanco strafblad. Die avond wordt hij voor het eerst opgepakt. Hij zit enkele maanden in voorhechtenis, en in februari 2015 komt hij opnieuw vrij.

De speurders ontdekten dat Renaud Hardy nog voor hij de vrouw op de fiets neerschoot, reeds een eerste moord gepleegd had. Hij beroofde de 82-jarige Maria Walsschaerts van het leven. Daags voor zijn arrestatie in 2014, probeerde hij al een tweede moord te plegen. Hij brak binnen bij Annie Heerinckx met als doel haar te vermoorden. Gelukkig raakte de vijftiger niet binnen in het huis.

Amper 11 dagen nadat Hardy vrijkwam in februari 2015, valt hij actrice Veerle Eyckermans, bekend van Merlina en postbus X, op gruwelijke wijze aan. Hij valt haar aan met een stok. De actrice raakt zwaargewond en kan maar net aan de dood ontsnappen. Hardy slaat op de vlucht en op dat moment vermoedt nog niemand dat hij de dader is van de laffe aanval op actrice Veerle Eyckermans.

Op 17 september 2015 wordt het lichaam gevonden van Belinda Doms, de ex-vriendin van Renaud Hardy. De verwondingen die ze opliep en de manier waarop ze gedood werd, deden de speurders denken aan de aanval op de actrice uit Merlina. Die avond wordt Hardy dan ook opgepakt. Bij hem thuis vindt de politie ook nog een video van de moord op zijn ex-vriendin.

Het net rond Renaud Hardy komt stilaan strakker te zitten. Zijn DNA wordt gevonden bij Maria Walschaerts, Veerle Eyckermans en Annie Heerinckx. Eind 2016 bekende Hardy alle feiten.

Met de start van het proces op maandag, zal het leven van Renaud Hardy volledig onder de loep genomen worden. Zo zullen zijn cocaïneverslaving en de zware medicatie die hij nam voor zijn Parkinson zeker als element in het proces naar boven worden gehaald. Samen met zijn stemmingswisselingen en buitensporige seksuele drift, hebben de gerechtspsychiaters elementen genoeg om de komende drie weken een beeld te scheppen van deze moordenaar uit Mechelen. Maar liefst 82 getuigen zullen opgeroepen worden op het proces. De grote vraag zal zijn of Hardy toerekeningsvatbaar is of niet en al dan niet naar de gevangenis gaat of geïnterneerd wordt.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren