Walen hebben geen zin meer in Nederlands
De studie van het Nederlands in Wallonië kent een dramatische terugval. Waar goed tien jaar terug nog bijna de helft van de leerlingen in het eerste jaar van het middelbaar onderwijs kozen voor Nederlands als tweede taal, is dit aantal voor het schooljaar 2017-2018 teruggevallen tot 35,3 procent.
"Leerlingen in Franstalig België blijven Nederlands een lelijke taal vinden", zo geeft Laurence Mettewie van de universiteit van Namen bij de VRT een verklaring. "Ze weten dat het een nuttige taal is en dat ze die in hun carrière nodig zullen hebben, maar de manier waarop ze de taal percipiëren blijft hun keuze bepalen."
In Vlaanderen zijn de Franse lessen verplicht, in Wallonië zijn lessen Nederlands dat niet. Een verplichting zou volgens Mettewie weinig uithalen: "Het zal niet slagen door het op te leggen. We moeten het leuker en interessanter maken. In mijn eigen colleges probeer ik te tonen dat de Nederlandstalige gemeenschap in ons land veel te bieden heeft. Via tv-programma's, films, muziek en literatuur breng ik mijn studenten met het Nederlands in contact."
(Fausto by Tagtik/Source: Twitter, VRT/Picture: Belga)
Bye bye Nederlands en Wallonie. Les chiffres 2017-2018 du choix des élèves en 1e secondaire sortent: 35, 3% NL / 62, 4% ANGLAIS / 2, 3% ALL. En 2009-2010, c'était encore 49% NL / 49% ANGLAIS / 2% ALL. Les Wallons ne croient-ils plus en la Belgique? De taalgrens wordt een grens.
— Christophe Deborsu (@ChDeborsu) 12 juni 2018