Tagtik

"We betreuren het ongeval"

Maandagavond is een transmigrant op de E40 in Jabbeke om het leven gekomen toen hij aangereden werd door een wagen. Het slachtoffer was op de vlucht voor de politie en stak de snelweg over. Een autobestuurder kon de man niet meer ontwijken op de E40.

"Hij werd aangereden door een bestuurder op het rechterrijvak en werd naar het linkerrijvak gekatapulteerd", geeft Peter De Waele van de federale politie meer uitleg. De illegale transmigrant ging op de vlucht bij een geplande politiecontrole op de snelwegparking in Jabbeke. "Het is moeilijk om accuraat op te treden als iemand plots gaat lopen. Als je erachteraan gaat, kan dat ertoe leiden dat hij nog verder op de autosnelweg loopt. Ook kunnen de politiemensen zo zelf in gevaar komen", zegt De Waele over de moeilijke situaties die ontstaan bij de controles op snelwegparkings.

Het dodelijke ongeval gebeurde tijdens een geplande politieactie van zowel de federale als de lokale politie om een beeld te krijgen op mensenhandel en -smokkel. De politie vreesde al maandenlang voor dergelijk scenario.

Het spijtige ongeval komt er net nadat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aankondigde om de mensensmokkel op Belgische snelwegparkings aan te pakken met bewakingsagenten, extra controles door de lokale en federale politie en een nog betere samenwerking in de taskforce tussen alle veiligheids- en gerechtelijke diensten om informatie rond mensensmokkel sneller en efficiënter uit te wisselen.

Jambon betreurt dan ook het dodelijke ongeval. "We betreuren dat ongeval natuurlijk. Wanneer mensen op de loop gaan voor een politie-actie en dan heel onvoorzichtig de autostrade zomaar oprennen, dan gebeuren er dergelijke ongevallen. Ik betreur dat, maar dat heeft met de actie als dusdanig niets te maken", reageert Jambon bij VTM.

Verder bevestigt de minister nog dat de extra controles worden verdergezet rond de belangrijkste snelwegparkings, waar mensensmokkelaars tot voor kort bijna vrij spel kregen. "Het is evident dat we doorgaan. Die aanwezigheid van transitmigranten is een groot probleem voor onze veiligheid, dus we moeten dat aanpakken."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren