Tagtik

Weyts voor en Bellot tegen verbod radarverklikkers

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil komaf maken met het gebruik van radarverklikkers. Dit zijn apparaatjes die radars detecteren die door de politie worden gebruikt voor snelheidscontroles. De N-VA-politicus noemt deze 'hypocriet'.

In Frankrijk mag enkel in een ruime perimeter een controle worden aangekondigd. Weyts wil dit in België ook graag ingevoerd zien. "Het ad hoc signaliseren van controles vind ik niet kunnen. We vinden met z’n allen dat het onaanvaardbaar is om te snel te rijden, maar langs de andere kant heb je die verklikkers. Hypocriet. Maar ik besef dat zo’n verbod op radarverklikkers invoeren, geen populaire maatregel is", zei de minister maandagochtend in De Morgen op Radio 1. Zo'n verbod is echter geen Vlaamse bevoegdheid, dus kan minister Weyts enkel zijn advies geven.

Op federaal niveau staan ze echter niet te springen om alle radarverklikkers te verbieden. "Voor de duidelijkheid: echte radarverklikkers, de soort die je op de zwarte markt kan kopen, zijn al verboden in ons land. Daar staan zelfs heel zware straffen op. Een algemeen verbod op zogenaamde ‘peer-to-peer’-systemen zoals Coyote zien wij echter niet zitten. Want als je Coyote verbiedt, moet je ook bijvoorbeeld Waze (een gps-app met actuele verkeersinformatie, nvdr.) verbieden. En wat dan met Facebookgroepen die verkeerscontroles melden? Of vrienden die elkaar een sms’je sturen?", zegt de woordvoerder van federaal minister van Mobiliteit François Bellot bij Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren