Tagtik

Weyts wil parking Groot-Bijgaarden beter beveiligen

Donderdagavond is de snelwegparking van Groot-Bijgaarden langs de E40 alweer even oorlogsterrein geworden. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is het zat en wil onmiddellijk maatregelen treffen.

Al jarenlang proberen transmigranten er in vrachtwagens te kruipen richting Groot-Brittannië. Ze gebruiken daarbij steeds meer geweld. Donderdagavond betrapte een politiepatrouille bij een preventieve controle vijf migranten op heterdaad op de snelwegparking van Groot-Bijgaarden. Het vijftal vluchtte meteen de bosjes in. Niet veel later keerde echter een groep van een veertigtal vluchtelingen terug, gewapend met stokken.

De vluchtelingen vielen de politiepatrouille aan, waarop een agent zelfs een waarschuwingsschot moest lossen om de situatie onder controle te krijgen. Twee agenten raakten lichtgewond. Dat meldt politiewoordvoerder Peter De Waele van de federale politie. Zestien migranten werden opgepakt.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft vandaag de concessiehouder van de snelwegparking in Groot-Bijgaarden meteen de opdracht gegeven om de parking sterker te beveiligen. "In eerste instantie hebben we de parkings in Oost- en West-Vlaanderen aangepakt. Sommige parkings worden 's nachts gesloten en andere worden beveiligd zodat vrachtwagenchauffeurs er veilig kunnen overnachten met onder andere hoog hekwerk en goede faciliteiten. Omdat we beseffen dat de inklimmingsproblematiek zich steeds verplaatst, pakken we ook de parkings in Vlaams-Brabant aan", probeert Weyts gerust te stellen bij Bruzz.

Voor de extra beveiliging van de snelwegparking van Groot-Bijgaarden stelt zich echter al meteen een probleem. Eén bewoner verzet zich immers via een juridische procedure tegen de beveiligingsplannen, maar hierdoor laat Weyts zich niet van de wijs brengen.

"Ik vraag de parkinguitbater uitdrukkelijk om niet meer te wachten tot de juridische procedures zijn uitgeput. De veiligheid van honderden vrachtwagenchauffeurs en politieagenten gaat voor op de bezwaren van één buur. We moeten eens meer zo'n keuzes maken en resoluter doorduwen wanneer de veiligheid van mensen op het spel staat. We moeten ons niet laten gijzelen", besluit de minister bij Bruzz

(Skwadra by Tagtik/Ilustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren