Tagtik

Wordt Molenbeek het nieuwe Silicon Valley?

De kanaalzone die het centrum van Brussel scheidt van Sint-Jans-Molenbeek ziet er op het eerste zicht ogenschijnlijk somber uit. Maar schijn bedriegt want achter de gevels in deze buurt worden heel wat innovatieve ideeën geboren. Met de steun van het gewest geeft de startup 'MolenGeek' er jongeren de kans om aan hun dromen te werken, en dat komt het imago van de hele buurt ten goede. Startups groeien er inmiddels als paddestoelen uit de grond.

De 39-jarige Ibrahim Ouassari heeft een missie. Hij wil jongeren uit de buurt, waar hij al sinds jaar en dag woont en zelf is opgegroeid, stimuleren en helpen om hun dromen op de arbeidsmarkt te verwezenlijken. Met zijn bedrijf 'MolenGeek', helpt hij andere bedrijven om te groeien op vlak van huisvesting, managementtraining en geeft hij ze toegang tot financiers en netwerken. Ibrahim heeft inmiddels al heel wat Molenbeekse bedrijven helpen opstarten.

Zelf stopte Ibrahim al in het eerste middelbaar met school, maar inmiddels bezit hij als ondernemer al vier bedrijven en geldt hij als een echt rolmodel voor de buurt. Hij wil zijn voorbeeldfunctie en zijn netwerk dan ook gebruiken om de Molenbeekse jongeren bij te staan. Met MolenGeek helpt Ibrahim inmiddels al 300 mensen, onder hen een 23-jarige Brusselaar die met de steun van Ibrahim QuickLyric heeft op de markt gebracht, de meest gedownloade Belgische app. Ook incubator B-Sprouts was de afgelopen drie jaar al heel succesvol in het adviseren van jonge startende ondernemingen.

De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) meldt dat er dit jaar in de gemeentes langs het kanaal al 450 nieuwe ondernemingen op poten gezet werden.

Net zoals QuickLyric vestigen steeds meer start-ups zich in de Molenbeekse kanaalzone. Het grauwe straatbeeld verandert steeds meer door de positieve ondernemingsvibes die er gestimuleerd worden. "Deze buurt zal op vlak van ondernemingszin een voorbeeld worden voor andere Europese steden", zegt schepen van Openbare Werken Jan Gypers bij L'Avenir.

(Skwadra by Tagtik/Source: L'Avenir - Metro/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren