Tagtik

Wordt Soedanese migrant vrijgelaten of niet?

Vandaag onderzoekt het Hof van Cassatie het beroep dat de Belgische Staat heeft aangetekend tegen de vrijlating van een Soedanese migrant door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling. Die KI oordeelde begin januari dat er onvoldoende was onderzocht of de Soedanees bij zijn terugkeer in Soedan zou mishandeld worden of niet. De Dienst Vreemdelingenzaken en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werd door de rechters een gebrek aan voorzichtigheid in het regelen van de Soedanese dossiers kwalijk genomen.

Als reactie hierop trok de Dienst Vreemdelingenzaken naar het Hof van Cassatie tegen de beslissing van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling. "Wij vinden dat de beslissing niet overeen komt met beslissingen van andere rechters in gelijkaardige zaken", zei woordvoerster Dominique Ernould.

De zaak handelt in se over een 25-jarige Soedanees, afkomstig van de dinka-etniciteit, die al dan niet het risico zou lopen om indien hij terugkeert naar Soedan, gefolterd zou worden. Dit dossier geldt meer dan waarschijnlijk als precedent voor gelijkaardige dossiers. Het arrest van Cassatie zal vandaag of morgen dus zeker en vast voor beroering zorgen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren