Tagtik

Wordt zomertijd vandaag afgeschaft?

Op zijn persoonlijke website hield VRT-weerman Frank Deboosere een pleidooi voor het afschaffen van de zomertijd. Die maatregel werd in 1977, in volle oliecrisis, ingevoerd om energie te besparen. "Ondertussen blijkt dat we niets besparen van energie, wel integendeel. Op verkeersslachtoffers besparen we al helemaal niet. Daarnaast zijn er ook meer hartinfarcten en tromboses. Er zijn veel meer nadelen dan voordelen", aldus de weerman.

Voor Deboosere kunnen we het halfjaarlijkse goochelen met de tijd dan ook maar beter afschaffen. Door mensen meer vrijheid te gunnen (bijvoorbeeld door glijdende werktijden) kunnen zij zelf beslissen wanneer ze in de zomer beginnen te werken. Het gespreid rijden zou ook meteen verhelpen aan het fileprobleem.

"Het zou ons een fijner leven bezorgen en we vermijden twee keer per jaar grote problemen als we van de tijd afblijven", zo luidt het nog bij de weerman.

Vandaag stemt het Europees parlement in Straatsburg over de halfjaarlijkse wijziging van de klok. Een informele coalitie van zo'n 80 Europarlementsleden, onder leiding van de Tsjech Pavel Svoboda, heeft het echt gehad met de klokwissel. Zij lokken nu een stemming uit in het Europees Parlement. Of de Europese parlementariërs vandaag nu voor of tegen de halfjaarlijkse wijziging stemmen, de Europese Commissie zal uiteindelijk beslissen of een voorstel tot wijziging van de richtlijn op tafel komt.

(Fausto and Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren