Tagtik

Zelfs Sven Nys twijfelt aan draaiend achterwiel

Wie zaterdag de etappe in de Tour de France aandachtig heeft gevolgd, zal het zeker gezien hebben. Na een valpartij bleef het achterwiel van de Letse renner Toms Skujins (27) gewoon draaien.

De beelden van de valpartij waarbij Skujins van Trek-Segafredo betrokken was, werden druk gedeeld en besproken op sociale media. De hetze rond mechanische doping in het peloton laait weer op na het zien van deze opvallende beelden.

De 27-jarige renner verdedigt zich voor het rare tafereel. "Ik leg mijn ketting er terug op en geef dan een tik op mijn pedaal zodat die er zeker volledig opligt. Daardoor gaat mijn wiel natuurlijk draaien. Vanuit een andere invalshoek is dat zeker te zien. Bovendien wordt mijn fiets voor ik naar het podium ga elke keer getest. Vraag het gerust aan de UCI", verklaart de twintiger.

Sven Nys heeft toch zijn bedenkingen bij de verklaring. "Het is vreemd. We hebben dat nu al enkele keren gezien bij een val of hapering: de renners nemen hun fiets op en plots versnelt het wiel in de richting waar je het niet verwacht. Je zou het eigenlijk moeten naspelen om uit te leggen hoe dat in elkaar zit. De fietsen worden hier dagelijks gecontroleerd, ik ben benieuwd hoe zoiets kan. Hoe kan zo’n wiel plots enorm versnellen zonder dat er zichtbaar iets aan de hand is?", vraagt de ex-topper uit het veldrijden zich luidop af op Radio 1.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren