Tagtik

Ziekenhuisfactuur blijft stijgen: the sky is the limit?!

De Socialistische Mutualiteiten vroegen zich begin november al af hoeveel een ziekenhuisverblijf tegenwoordig kost. Mede door de ereloonsupplementen swingen deze prijzen immers al enige tijd de pan uit. Nu komt ook de Christelijke Mutualiteit met onheilspellende cijfers naarbuiten.

Het AZ Heilige Familie in Reet kwam als duurste ziekenhuis uit de Ziekenhuis-barometer van de Socialistische Mutualiteiten. Een patiënt die er in een eenpersoonskamer wil verblijven, betaalt automatisch een supplement van 191 % op het ereloon van de dokter. Dat komt al gauw op het astronomische bedrag van 1300 euro voor een ziekenhuisopname van vijf dagen, becijferde Atv. De ereloonsupplementen laten de prijzen enorm stijgen.

Deze trend wordt door de CM bevestigd. Uit een analyse van 1,4 miljoen facturen blijkt dat een verblijf in een eenpersoonskamer stilaan onbetaalbaar wordt. De kosten voor een eenpersoonskamer blijven immers ongecontroleerd stijgen.

Enerzijds gingen voor 2016 de ereloonsupplementen bij een dagopnames met 9 à 10 procent omhoog, goed voor zo'n 35 à 50 euro extra per ziekenhuisopname. 'Voor elk van de 175.562 CM-leden die vorig jaar in een eenpersoonskamer lagen, kwam er gemiddeld 16 euro bij', meldt CM.

Anderzijds swingen ook de kamersupplementen de pan uit. Per dag dat de patiënt in een kamer verblijft, moet hij of zij gemiddeld 12 euro extra betalen. Gemiddeld betaalden de Belgen vorig jaar nog 52 euro kamersupplement per dag.

"Vorig jaar bestond 80 à 90 procent van de patiëntenfactuur bij een opname in een eenpersoonskamer uit ereloon- en kamersupplementen. Ziekenhuizen mogen patiënten niet onderduwen om zelf niet te verdrinken", reageert CM-voorzitter Luc Van Gorp scherp op deze evolutie. Daarom ijveren experts voor een volledige hervorming van de ziekenhuisfinanciering.

(Skwadra by Tagtik/Source: Atv - De Morgen/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren