Tagtik

Zijn anarchistische terroristen actief in België?

Eind september vonden drie zware branden plaats bij bedrijven in de defensie-industrie. De drie brandhaarden werden vermoedelijk aangestoken. Het gerecht onderzoekt of er een verband is tussen de brandstichtingen. Speurders sluiten niet uit dat anarchistische terroristen verantwoordelijk zijn voor de branden.

Op een industrieterrein in Mechelen Noord ging eind september een loods van Varec in vlammen op, een bedrijf dat banden en rupsbanden voor militaire voertuigen produceert. "Kwaad opzet valt niet uit te sluiten. Voorlopig is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, al wachten we nog op de resultaten van enkele stalen", zegt Nele Poelmans van het Mechelse parket in Het Nieuwsblad.

Amper twee dagen later woedt een brand in een bedrijf gespecialiseerd in het maken van telescopische masten en antennes voor militaire voertuigen. De brand bij Teksam in Genk blijkt aangestoken. Er werden gasflesjes gevonden, die wijzen op brandstichting.

Daags nadien vat het bedrijf Thales in het Waalse Herstal vuur. De ontmijningsdienst DOVO moet zelfs ter plaatse komen om een soort bom, bestaande uit kleine gasflesjes, onschadelijk te maken. Het bedrijf Thales produceert raketten, gebruikt door gevechtsvliegtuigen en gevechtshelikopters.

De speurders bevestigen dat er in deze drie gevallen vermoedens zijn van bewuste sabotage. In de pers wordt alvast gewag gemaakt van anarchisten die op deze manier de beveiligings- en oorlogsindustrie willen treffen. Verder onderzoek moet duidelijkheid brengen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren