Tagtik

Zijn speedbikes levensgevaarlijk?

Elektrische fietsen zorgen ervoor dat ouderen langer in beweging kunnen blijven en gebruik kunnen blijven maken van hun stalen ros, dankzij de elektrische aandrijving. Ook zijn elektrische fietsen heel handig voor wie niet over de beste fysieke conditie beschikt of grote afstanden moet afleggen, en op die manier toch voor de fiets kiest. De elektrische fiets is dus heel drempel verlagend, maar nu duikt een onverwacht probleem op. Zogenaamde speed pedelecs halen immers algauw snelheden tot 45 kilometer per uur, dat is even wennen voor vele weggebruikers.

Dinsdag overleed een spoedarts in Diest nadat ze viel met een speedbike na een botsing met een voetganger. De dame droeg een helm, maar deze kon haar niet redden door de hoge snelheid die de speedbike haalde. Tijd voor deskundig advies van het Vias, het vroegere Belgisch instituut voor Verkeersveiligheid, en de Fietsersbond

Wettelijk vallen speedbikes in dezelfde categorie als bromfietsen. Een fietshelm is dus verplicht, maar ook een rijbewijs voor een auto of bromfiets én een nummerplaat. Dit volstaat volgens experts echter helemaal niet om een verkeersveilige situatie te creëren. "Het is tegenwoordig een pak drukker op onze fietspaden, en sinds de komst van de elektrische fietsen zijn er ook grote verschillen in snelheid. Net die zijn vaak de oorzaak van onveiligheid", zegt Stef Willems van Vias.

De Fietsersbond pleit voor bredere fietspaden, van minstens 1.75 m én het wil minder kruispunten en meer fietssnelwegen.

In de eerste negen maanden van 2017 waren er in Vlaanderen 2.063 ongevallen met gewonden met elektrische fietsen. Maar liefst 26 mensen kwamen hierbij om het leven.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren