Tagtik

Zware straffen in proces Schellebellemoord

De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft zich vanochtend uitgesproken na het proces rond de 'Schellebellemoord'.

Prosper Van der Borght (76) werd veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf voor het beramen van de moord op zijn eigen zoon Eddy. Zijn dochter Berlinda kreeg 24 jaar celstraf, net als de man die haar broer tegen betaling doodschoot. Twee andere betrokkenen kregen 8 en 18 jaar cel.

De 37-jarige Eddy Van der Borght werd zes jaar geleden, op 11 juli 2011, op de oprit van de woning van zijn vader in Schellebelle geëxecuteerd met een kalasjnikov door David C. en Sabrina V.; een moord die vader Prosper had bevolen.

De rechtbank hield geen rekening met de vraag van de verdediging om de strafvordering onontvankelijk te verklaren omwille van de gezondheidstoestand van de 'dementerende' Prosper. Hij werd veroordeeld als opdrachtgever van de moord en kreeg 26 jaar cel. De man heeft de feiten ook nooit betwist. Hij gaf de opdracht voor de moord omdat hij naar eigen zeggen 'afgeperst werd door zijn zoon, die hem sloeg, bedreigde en geld afhandig maakte'.

Het afpersingsverhaal werd gedurende het proces ontkracht door de procureur. "Zijn dochter Berlinda was de drijvende kracht achter het moordplan. Zij wou verhinderen dat de schrijnwerkerij naar Eddy zou gaan. Dan zou haar geldkraan dichtgedraaid worden."

Dochter Berlinda, die een incestueuze relatie had met haar vader, werd ervan verdacht de moord mee te hebben beraamd en werd ook veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf. De twee schutters kregen 24 en 18 jaar cel. Eén van de wapenleveranciers kreeg 8 jaar cel, de andere werd vrijgesproken omdat hij niet wist dat het wapen voor de moord zou gebruikt worden.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren