Tagtik

"Zwart geld wordt opgespoord via kredietkaarten en privéjets"

Het wordt steeds moeilijker om zwart geld verborgen te houden. De fiscus heeft een nieuwe maatregel aangekondigd waarbij ze kredietkaarten en landingsgegevens van privéjets gaan screenen. Ze willen hiermee verborgen rekeningen in  fiscale paradijzen te onthullen. Dat zegt federaal minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, in De Morgen.

Het was in 2016 al de bedoeling dat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) kredietkaarten ging congtroleren, maar een rechter had toen geoordeeld dat dit buitensporig was. De uitspraak liet wel ruimte voor bijsturing. Die is er nu gekomen.

Volgens van Overtveldt komen ook privéjets op de radar van de fiscus. “Onze diensten zijn stilaan in de mogelijkheid om landings- en douanegegevens van privéjets te kruisen met fiscale data”, klinkt het. Om dit te laten slagen moeten de fiscus wel goedkeuring krijgen van de luchthavens. Met die van Oostende, Wevelgem en Antwerpen zou de samenwerking bijna rond zijn, maar met de luchthavens van Zaventem, Gosselies en Bierset lopen nog onderhandelingen. (Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren