Tagtik

Europees kampioen Koen Naert over Rotterdam, de hittekamer en Japanse frietjes na de race

Het leven is geen sprint, maar een marathon, zegt men in de volksmond. Dat weten duursporters maar al te goed. Geduld, zelfdiscipline, trial & error, heel wat trainingsuren en een jarenlange inzet hebben vijf Belgische marathonatleten tot op de Olympische Spelen in Tokio gebracht. Of zeg liever tot in Sapporo, want de olympische marathon verhuisde uit angst voor een prangende hitte van Tokio naar deze Japanse stad op 800 kilometer ten noorden van de hoofdstad. De dapperen onder ons die deze zomer aan de startlijn zullen staan in het Odori Park om meer dan 40 kilometer te zweten in het Belgische shirt, verdienen dan ook al ons respect. Na één grote en twee kleine rondes wacht er de vijf Belgische marathonloopsters en -lopers op 7 en 8 augustus eeuwige roem, en zullen ze één voor één voor altijd de Belgische sportgeschiedenis ingaan als 'olympiër'. We blikken met deze vijf Belgische atleten vooruit naar de mogelijk zwaarste 42 kilometer van hun leven. De eerste die het marathonvirus stevig te pakken heeft is Koen Naert.

Koen Naert is een 31-jarige West-Vlaamse afstandsloper die zich in 2018 tot Europees kampioen kroonde op de marathon. Zijn guitige lach en positieve benadering van het leven, maken hem tot één van de sympathiekste atleten van België. Maar miskijk je daarop zeker niet, want van zodra het startschot weerklinkt, verandert deze profatleet van Excelsior Brussel die getraind wordt door Raymond Van Paemel, in een echte krijger die afzien tot een nieuwe dimensie herleidt. Naert eindigde knap als 22e op de vorige Olympische Spelen in Rio. Met een razendsnelle persoonlijke besttijd van 2:07:39 behoort Koen Naert tot de absolute elitelopers in Europa. Wij spraken aan de vooravond van de Olympische Spelen van Tokio uitgebreid met deze voormalige verpleger die naast zijn profbestaan ook nog student aan de UGent is.

Wanneer besefte je voor het eerst echt 'shit, ik ga naar de Olympische Spelen' en welke gevoelens gingen er door jouw hoofd en lijf?
Koen Naert: "Dat vond enerzijds eigenlijk vrij vroeg en anderzijds vrij laat plaats. Begin 2019 ging voor ons het kwalificatiewindow al open op de marathon en ik had dus al m'n pijlen meteen gericht op de marathon van Rotterdam. Daar liep ik toen 2:07.39. Toen dacht ik wel al dat deze chrono bijna zeker een ticket voor de Spelen zou betekenen. Maar je weet het natuurlijk nooit zeker. De definitieve olympische selectie werd immers pas in juni 2021 gecommuniceerd, wat bijna twee jaar na m'n marathon was. Maar ik wist wel dat er heel veel zou moeten gebeuren alvorens er nog drie andere Belgische atleten beter zouden doen. Ik was dan ook bijzonder blij toen ik te horen kreeg dat ik gekwalificeerd was voor m'n tweede Olympische Spelen."

Wanneer zijn de Olympische Spelen van Tokio voor jou geslaagd?
Koen Naert: "Ik vind het heel moeilijk om daar een specifieke plaats op te plakken. Ik denk dat ze geslaagd zullen zijn als ik niks heb laten liggen zowel onderweg tijdens de voorbereiding als tijdens de wedstrijd zelf. Dan moet ik gewoon tevreden zijn. Het allerbelangrijkste is dat je er alles hebt uitgehaald. Als er dan 7, 14 of 21 atleten beter zouden zijn op dat moment en je weet dat je alles gegeven hebt en je kon niet beter, dan moet je daar mee kunnen leven als atleet."

Vrees je de weersomstandigheden in Sapporo en hoe heb je je daarop voorbereid?
Koen Naert: "Er werd inderdaad al veel geschreven en gesproken over de zware weersomstandigheden in Sapporo. We hebben ons daar zo goed als mogelijk op voorbereid door onder meer te trainen in de hittekamer. Acclimatisatie is ook heel belangrijk. Genoeg tijd op voorhand in Japan aanwezig zijn is dus ook essentieel. Enerzijds voor de jetlag, anderzijds ook voor het weer. Maar ook dat weer is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Zo kan het in Sapporo bijvoorbeeld warmer zijn dan in Tokio. Afwachten dus! Hierbij quote ik professor Hespel graag: 'Prepare for the worst'. Bereid je voor op zo zwaar mogelijke omstandigheden en dan kan het alleen maar beter gaan. Dat was dan ook ons uitgangspunt tijdens de voorbereiding."

Wat na de Olympische Spelen?
Koen Naert: "Ik kijk er naar uit om na de Spelen op vakantie te vertrekken met m'n gezin. Het was immers een hele drukke periode in aanloop naar de Spelen. Zo heb ik net voor ik op trainingskamp naar Kenia vertrok nog examens afgelegd aan de UGent. Ik heb gelukkig geen herexamens en bijgevolg ben ik tot eind september op m'n gemak. Ik kan dus wat familietijd inhalen. Dat is het allerbelangrijkste na de Spelen. Daarnaast werpen we natuurlijk ook een blik op het EK marathon waar ik m'n Europese titel zal verdedigen. Dat kampioenschap staat ook hoog op de agenda."

Welke voeding/maaltijd/snack wil ja na de wedstrijd graag eten en heb je de afgelopen maanden bewust opzij geschoven?
Koen Naert: "Dat is een hele waslijst eigenlijk. Zo heb ik altijd heel veel zin in frietjes na de wedstrijd. Echt Belgische frietjes van de lokale frituur zullen er zeker in gaan. Dat is immers al heel lang geleden. Maar dat is in Japan misschien wel niet het eerste dat ik na de marathon zal kunnen eten omdat het er niet voorhanden zal zijn. Daarom zal ik waarschijnlijk met dat pakje frieten en een hamburger enkele dagen wachten tot ik opnieuw in België ben. Met een zakje M&M's zal je me daarentegen wel kunnen aantreffen na de race."

Kan je 3 'gouden' tips geven voor iemand die binnen enkele maanden zijn allereerste marathon ooit loopt?
Koen Naert: "Bereid je goed voor. Loop niet met nieuwe schoenen tijdens je marathon. En zorg voor voldoende bevoorrading langs de weg. Water, voeding en koolhydraten zijn heel belangrijk en kunnen bij heel veel beginnende lopers een inzinking voorkomen."

Koen Naert en de andere Belgische mannen kan je op zondag 8 augustus naar een knalprestatie schreeuwen op de Olympische Spelen. Het exacte tijdschema vind je hier.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Koen Naert)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Koen Naert (@koennaert)

Ook dit kan u interesseren